De 5 elementen van een Overtuigende Keynote Speech

Heb je je altijd al afgevraagd waarom sommige sprekers van nature overtuigender overkomen? In veel gevallen heeft dit te maken met de manier waarop ze spreken. Met deze 5 handige tips en oefeningen geef ook jij de volgende keer een overtuigende en pakkende pitch, presentatie of keynote speech!

1. Bepaal je doel

Communicatie heeft altijd een doel. Voordat je jouw speech begint of een presentatie geeft, neem even de tijd om na te denken over wat je wilt bereiken. Wil je informeren, overtuigen, inspireren of gewoon vermaken? In veel gevallen wil je meerdere doelen bereiken. Het is belangrijk om dit van tevoren zo specifiek mogelijk voor jezelf te beschrijven. Dit helpt je bij het aanbrengen van structuur in jouw presentatie of speech en zorgt ervoor dat je jouw boodschap effectief kunt overbrengen.

2. Weg met non-woorden en opvulwoorden

Een veelvoorkomend probleem is het gebruik van zogenaamde non-woorden en opvulwoorden, die onze boodschap kunnen verzwakken en ons minder zelfverzekerd laten klinken. Denk hierbij aan klanken en woorden als “ehh…”, “zeg maar…”, “kijk…” en “weetjewel…”. Zo doorbreek je deze gewoonten en verbeter je je communicatievaardigheden:

  • Herken je eigen non-woorden en opvulwoorden door een gesprek van jezelf op te nemen voor de camera.
  • Oefen bewust pauzeren in plaats van opvulwoorden te gebruiken. Dit geeft je de tijd om na te denken over wat je wilt zeggen en helpt je om je gedachten op een duidelijke en beknopte manier te formuleren.
  • Vertraag je spreektempo om meer controle over je woorden te krijgen en opvulwoorden te vermijden.

3. Vertel een verhaal

Een goed verhaal zorgt ervoor dat je hersenen voor de gek gehouden worden. Waarom? Omdat je hersenen enorm genieten van verhalen en daar direct op reageren. Maak gebruik van storytelling in je keynote speech. Een persoonlijk verhaal, anekdote of voorbeeld kan je boodschap kracht bijzetten en je publiek beter betrekken.

4. Houd het eenvoudig

Probeer niet te veel informatie in je keynote speech te proppen. Focus op een paar kernpunten en zorg ervoor dat je boodschap duidelijk en beknopt is. Als je te veel informatie wil delen, wordt je boodschap minder duidelijk.

5. Oefenen, oefenen, oefenen!

De beste sprekers zijn niet geboren, maar gemaakt. Oefen je keynote speech meerdere keren voor een spiegel, voor vrienden of op video. Hoe vaker je oefent, hoe zelfverzekerder je wordt en hoe beter je je boodschap kunt overbrengen.


Met deze stappen ben je goed op weg naar een overtuigende en pakkende keynote speech!

Scroll naar boven